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General Question: Does the factual 
situation described fall within the 
definition of "Practice of Engineering" 

Dear Dr. Conner: 

This declaratory ruling of the Alabama Board of Licensure for Professional Engineers 
and Land Surveyors is issued in response to your request. 

QUESTION 

Are engineering faculty, that are not licensed as Professional Engineers in 
Alabama, and do not work under the direct supervision of a licensed Alabama 
Professional Engineer, in violation of the above referenced sections, when they 
engage in research activities at Alabama universities? 

FACTS. LAW. AND ANALYSIS 

Section 34-11-1(3), Code of Alabama, 1975 defines a professional engineer as a person 
who, by reason of his or her speCial knowledge of the mathematical and physical sciences and 
the principles and methods of engineering analYSis and design, acquired by engineering 
education and engineering experience, is qualified to practice engineering as hereinafter 
defined and has been licensed by the board as a professional engineer. 

Section 34-11-1 (7), Code of Alabama, 1975 defines the Practice of Engineering as any 
professional service or creative work, the adequate performance of which requires engineering 
education, training, and experience in the application of special knowledge of the mathematical, 
phYSical, and engineering sciences to such services or creative work as consultation, 
investigation, evaluation, planning, design and design coordination of engineering works and 
systems, planning the use of land and water, performing engineering surveys and studies, and 
the review of construction or other design products for the purpose of monitoring compliance 
with drawings and specifications; any of which embraces such services or work, either public or 
private, in connection with any utilities, structures, buildings, machines, equipment, processes, 
work systems, projects. and industrial or consumer products; equipment of a control. 
communications, computer. mechanical, electrical, hydraulic. pneumatic, or thermal nature, 
insofar as they involve safeguarding life, health, or property; and including other professional 
services necessary to the planning, progress and completion of any engineering service. 
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Section 34-11-2(b} Code of Alabama, 1975 identifies that use of certain titles are 
protected. In part the section cites that "it shall be unlawful for any person to practice or offer to 
practice engineering in this state, as defined by this chapter, or to use in connection with his or 
her name or otherwise assume, use, or advertise any title or description including, but not 
limited to, the terms engineer, engineers, engineering, professional engineer, profeSSional 
engineers, professional engineering, or any modification or derivative thereof, tending to convey 
the impression that he or she is a professional engineer unless the person has been duly 
licensed or is exempt from licensure under this chapter." 

Section 330-X-2-.01(3) of the Board's Administrative Code indicates that "direct control" 
and "personal supervision" is construed by the Board to mean that the licensed professional 
engineer or land surveyor providing such supervision was in responsible charge of the 
engineering or land surveying work, shall have made decisions on technical matters of policy 
and design and shall have exercised his or her profeSSional judgment in all engineering matters 
that are embodied in the work. 

Section 330-X-6-.01(0) of the Board's Administrative Code regarding experience offered 
as qualifying experience under Section 34-11-4(1},(2), and (3), indicates that experience gained 
in engineering research and design projects by members of an engineering faculty where the 
program is approved by the board is creditable. 

In 2006, the Board issued a letter addressed to Dr. Larry Benefield of the College of 
Engineering at Aubum University, Alabama in regards to an inquiry from the Alabama 
Department of Transportation conceming universities providing engineering design services. In 
its letter dated August 28, 2006, the Board indicated that anytime the university provides 
engineering services outside of the university, those services must be performed by or under 
the direct supervision of an Alabama licensed professional engineer. 

CONCLUSION 

The Code of Alabama 1975 and the Administrative Code of the Board do not specifically 
mention "research", as the practice of engineering. The Board's administrative code does 
indicate that certain research activities may qualify as engineering experience that can be used 
to meet the requirements for licensure as a professional engineer in Alabama. 

Therefore, it is the opinion of the Board that the performance of the activities described 
in Section 34-11-1 (7) must be performed by or under the direct supervision of an Alabama 
licensed professional engineer. If engineering faculty members perform any of the activities 
described under Section 34-11-1 (7) they must be licensed as a profeSSional engineer, or 
perform the activity under the direct supervision of an Alabama licensed professional engineer. 

It is also the opinion of the Board that the term "engineer" (or any modification or 
derivative thereof) is a protected title. Use of the term "engineer" within research proposals by 
faculty members that are not licensed as described in your factual situation could be considered 
a violation of Alabama Code Section 34-11-2(b). The Board further determined that a faculty 
member described as a "member of the Electrical Engineering Departmenf of a university or as 
an "engineering faculty member" is permissible under the statute. 
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W. Gerald Wilbanks, P.E. 

Chair 


